Nemzetközi Raiffeisen Bankcsoport

A Raiffeisen Bank International rövid bemutatása

A Raiffeisen Bank International AG (RBI) Ausztria egyik legjelentősebb vállalati és befektetési banki szolgáltatója, egyben Közép- és Kelet-Európa egyik vezető kereskedelmi bankja.
Az RBI a Raiffeisen Zentralbank Österreich AG (RZB) leválasztott üzleti területeinek és a Raiffeisen International Bank-Holding AG egyesülése révén jött létre, és az ezen tranzakcióhoz kapcsolódó jogi eljárás 2010 októberében fejeződött be. 2017 márciusában az RZB egyesült az RBI-vel. Az így létrejött pénzintézet Raiffeisen Bank International AG néven működik tovább csakúgy, mint korábban az RBI; és az RBI részvényeit továbbra is jegyzik a bécsi tőzsdén. Az RBI az átruházó RZB-től minden jogot, kötelezettséget és feladatot átvett.

Az RBI osztrák és nemzetközi vállalatok számára vállalati és befektetési szolgáltatásokat, közép- és kelet-európai vállalati és lakossági ügyfelei számára kiterjedt bank- és lízinghálózatot, Ázsiában és a világ fő pénzügyi központjaiban pedig vállalati és befektetési banki szolgáltatásokat nyújt.
A bankcsoport leánybankjai a következő kelet- és közép-európai piacokon vannak jelen:

Albánia Raiffeisen Bank Sh.a.
Belorusz Köztársaság Priorbank, OAO
Bosznia-Hercegovina Raiffeisen Bank d.d. Bosna i Hercegovina
Cseh Köztársaság Raiffeisenbank a.s. and eBanka, a.s.
Horvátország Raiffeisenbank Austria d.d.
Koszovó Raiffeisen Bank Kosovo S.A.
Lengyelország Raiffeisen Bank Polska S.A.
Magyarország Raiffeisen Bank Zrt.
Oroszország ZAO Raiffeisenbank
Románia Raiffeisen Bank S.A.
Szerbia Raiffeisen Banka a.d.
Szlovákia Tatra Banka, a.s
Ukrajna VAT Raiffeisen Bank Aval

E bankok anyavállalata az RBI, amely a legtöbb esetben 100 százalékos vagy ahhoz közeli tulajdonhányaddal rendelkezik. A Raiffeisen Bank International Group tagjai között számos pénzügyi finanszírozó vállalat (többek között egy-egy Kazahsztánban és Moldovában is), valamint több más pénzügyi szolgáltató is található.

Nyugat-Európa és az USA területén az RBI egy fiókirodát tart fenn Londonban, továbbá képviseleti irodákkal rendelkezik Brüsszelben, Frankfurtban, Madridban, Milánóban, Párizsban, Stockholmban és New Yorkban. A bank jelenlétét e két régióban egy (Chicagóban és Houstonban képviseleti irodákkal rendelkező) New York-i pénzügyi vállalat és egy máltai leánybank egészíti ki. Ázsiában - a Csoport számára a második legfontosabb térségben - az RBI fiókirodákat tart fenn Pekingben (képviseleti irodákkal Harbinban és Zhuhaiban), Hsziamenben és Szingapúrban, egy pénzügyi vállalatot működtet Hongkongban, valamint képviseleti irodákkal rendelkezik Ho Si Minh-városban, Hongkongban, Mumbaiban és Szöulban. Ez a határozott jelenlét egyértelműen kiemeli a Csoport feltörekvő piacokkal kapcsolatos stratégiáját.

Banki tevékenységein kívül az RBI számos szakosodott vállalkozást is működtet a közép- és kelet-európai országokban, amelyek változatos területeken (például vállalategyesülések és -felvásárlások (M&A), törzstőke-befektetés, ingatlanfejlesztés, projektmenedzsment és alapkezelés) kínálnak megoldásokat.

Az RBI Csoport minőség melletti kitartó elkötelezettségét rendszeresen tükrözik a legkülönbözőbb területeken elnyert helyi és nemzetközi díjak, amelyeket többek között olyan neves pénzügyi kiadványok ítéltek oda a bankcsoportnak, mint a The Banker, a Euromoney és a Global Finance.

 
Raiffeisen Bank International AG
Am Stadtpark 9
A-1030 Vienna
Telefon: +43-1-71 707-0
Fax: +43-1-71 707-1715
www.rbinternational.com

A Raiffeisen Bank International Csoport Magatartási Kódexe