Vállalatfelvásárlás

Ügyfeleink hazai és külföldi terjeszkedését, vállalatfelvásárlását a tranzakció kezdetétől a lebonyolításon keresztül egészen a tranzakció lezárásáig támogatjuk.

Kinek ajánljuk vállalatfelvásárlási tanácsadási szolgáltatásainkat?

  • Hazai és/vagy külföldi terjeszkedést fontolgató vállalatoknak
  • Vállalatuk pénzügyi befektető segítségével történő felvásárlását (MBO) fontolgató vállalatvezetőknek

A Raiffeisen Bankcsoport helyi bankjai/pénzügyi vállalkozásai révén jelen van a közép- és kelet-európai régió szinte valamennyi országában. Helyi jelenlétünknek köszönhetően különösen jó pozíciókkal rendelkezünk ahhoz, hogy segítsük magyar vállalati ügyfeleinknek a térségben történő terjeszkedését, felvásárlási célpontok azonosítását, helyi vállalkozások felvásárlását. Szolgáltatásainkkal természetesen nemcsak a külföldi, hanem a belföldi vállalatfelvásárlások során is támogatjuk ügyfeleinket.

 

Vállalatfelvásárlás folyamata

A vállalatfelvásárlás alapvetően három szakaszra bontható. Az első szakasz a tranzakció előkészítésének jegyében telik, a második szakasz a validációs szakasz, a harmadik szakaszt a záró tárgyalások képezik.

A tranzakció előkészítése

Az előkészületek során első lépésként megismerjük ügyfeleink elképzeléseit, célkitűzéseit, tisztázzuk a felmerülő kérdéseket. Amennyiben egy értékesítésre már felkínált cég a céltársaság, úgy a rendelkezésre bocsátott információk alapján elkészítjük a céltársaság üzleti értékelését és ajánlunk egy indikatív vételár tartományt. Elemezzük a tranzakció várható pénzügyi hatásait ügyfelünk és a céltársaság számára, figyelembe véve a felvásárlásból esetlegesen fakadó szinergikus hatásokat is.  Amennyiben ügyfelünk egy eladásra nem kínált céget kíván megvásárolni, úgy bizalmasan felvesszük a kapcsolatot a céltársaság tulajdonosaival, és jelezzük a potenciális érdeklődést. Amennyiben ügyfelünk nem rendelkezik meghatározott célvállalattal, úgy segítünk potenciális célpontok felkutatásában is. A tranzakció előkészítő szakaszában fogalmazzuk meg a tranzakció stratégiáját, struktúráját, időzítését, és a taktikáját illető javaslatainkat is.

Validációs szakasz

Ügyfeleink indikatív vételi ajánlata után megkezdődik a célvállalat átvilágítása, amely során folyamatosan támogatjuk ügyfeleinket az információk összegyűjtésében és koordináljuk az egyéb (pl. jogi és adózási) tanácsadók tevékenységét. Felmérjük és értékeljük a potenciális szinergiákat és kockázatokat, finomhangoljuk a korábban elkészített cégértékelésünket. A sikeres átvilágítási folyamatot követően összeállítjuk ügyfelünk felvásárlásra vonatkozó végleges ajánlatát.

A tranzakció zárása

A végleges ajánlat megtételét követően folyamatosan támogatjuk ügyfeleinket a záró adásvételi tárgyalások során. Segítünk többek között, de nem kizárólagosan "earn-out" megoldások kidolgozásában, fizetési struktúrák és szavatossági nyilatkozatok terén. Támogatjuk ügyfeleinket különböző finanszírozási lehetőségek felmérésével, az akvizíciót követően az integrációs feladatok áttekintésével.

Mikor lép be Bankunk a folyamatba?

Ügyfeleinket általában a tranzakció kezdetétől a tranzakció lebonyolításán keresztül egészen a tranzakció zárásáig támogatjuk. Előfordul azonban, hogy a tranzakció egy bizonyos pontján lépünk be a folyamatba. Általánosságban igaz, hogy a legkedvezőbb feltételek elérése érdekében érdemes mielőbb igénybe venni a tranzakciós segítséget.

Kapcsolat

Ha kérdése vagy tanácsadási igénye van, munkatársaink készséggel állnak rendelkezésére.

Kapcsolattartó:
Bullás Norbert
Investment Banking
Telefon: 06 30/689-5467